منتشر شد!

کتاب «گزارش وضعیت آموزش فنی و مهندسی در ایران»، توسط انتشارات دانشگاه تهران و انجمن آموزش مهندسی ایران منتشر شد.

• عنوان: آموزش فنی و مهندسی در ایران، سال تحصیلی 96-95
  • مولف: حسین معماریان
  • ناشر: انتشارات دانشگاه تهران و انجمن آموزش مهندسی ایران
  • تعداد صفحات: 214 صفحه
  • چاپ اول: 1399

در بیش از هشت دهه، که از آغاز آموزش عالی دانشگاهی در ایران می‌گذرد، آموزش مهندسی، فراز و فرودهای چندی را پشت‌ سر گذارده است. در چند دهۀ گذشته، رشد جمعیت و افزایش اقبال به‌آموزش عالی در کشور باعث شد که برای هر فرصت تحصیلی، چند متقاضی وجود داشته باشد. در چنین شرایطی بود که رشد سریع مراکز آموزشی در دستور کار قرار گرفت. این فرایند  چالش‌چندی را به‌همراه داشت و سوال‌هایی را در مورد آموزش و دانش آموختگان مهندسی کشور و رابطه آن با بازار کار مهندسی، مطرح کرد:

-         سالیانه سالیانه چه تعداد دانش آموخته مهندسی وارد بازار کار کشور می‌‌شود؟

-         کیفیت آموزش‌های ارایه شده تا چه حد نیاز صنعت را برآورده می‌کند؟

-         نیاز صنعت به‌دانش آموختگان رشته‌های مختلف مهندسی چقدر است؟

-         در 5 سال آینده صنعت کشور قادر به‌جذب چه تعداد دانش‌آموخته مهندسی است؟

-         ...

در کشور ما، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری همه ساله آمار آموزش عالی را منتشر می‌کند. این در حالی است که کمتر دیده شده است که وزارتخانه‌های صنعتی، قدرت جذب سالیانه و پیش‌بینی میزان پذیرش 5 ساله مهندسان در بخش دولتی و خصوصی آن صنعت را اعلام نمایند. آمار و اطلاعات منتشر شده توسط مرکز آمار ایران و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز در این مورد چندان راهگشا نمی‌باشند. به‌دلیل این نا‌همخوانی، در یکی دو دهه اخیر، برنامه ریزی برای گسترش مراکز، رشته‌ها، گرایش‌ها و مقاطع تحصیلی مهندسی، از هماهنگی لازم برخوردار نبوده است. برای شناخت بیشتر شرایط پیش آمده و ارایه راهکارهای اصلاحی، انجمن آموزش مهندسی ایران درنظر دارد با همکاری کرسی یونسکو در آموزش مهندسی، به‌طور ادواری اطلاعات مرتبط با آموزش عالی مهندسی، و در صورت امکان بازار کار مهندسی کشور را گردآوری، تحلیل و منتشر نماید. قدم اول در این فرایند مستند سازی و ساماندهی آمار سالیانه آموزش مهندسی کشور است، که خوشبختانه بخش قابل توجهی از اطلاعات خام مورد نیاز آن، از موسسه پژوهش و برنامه‌‌ریزی آموزش عالی قابل دستیابی است. قدم بعدی در این زمینه، دستیابی به‌اطلاعات بازار کار مهندسی است. متاسفانه ساختار خاصی در ارتباط با شناسایی وضعیت بازار کار مهندسی در کشور وجود ندارد و لازم است سیستمی، با توجه به تجربیات موفق دیگر کشورها، برای دستیابی به‌‌این دسته از داده‌‌ها، طراحی و به‌اجرا در آید.

در بررسی حاضر وضعیت آموزش فنی و مهندسی کشور در سال تحصیلی 96-95 مورد بررسی قرار گرفته است. گزارش این بررسی، در 10 فصل سامان یافته است:

1. آموزش فنی و مهندسی در ایران
  2. برنامه‌های آموزش فنی و مهندسی
  3. مراکز آموزش فنی و مهندسی
  4. دانشجویان و دانش آموختگان فنی و مهندسی
  5. اعضای هیات علمی فنی و مهندسی
  6. توزیع جغرافیایی آموزش فنی و مهندسی
  7. آمار رشته‌های اصلی تحصیلی فنی و مهندسی
  8. آموزش برخط فنی و مهندسی
  9. آموزش فنی و مهندسی در زیر نظام‌های دیگر
  10. پی‌نوشت

نشانی: تهران، خیابان طالقانی (بین وصال و قدس)، شماره 429، واحد1، کدپستی1417713763